Daring Bakers challenge: Březnová skrytá zelenina

16:02 Nikola Zvonařová 3 Comments

Moje první výzva Daring Bakers. Při přihlašování jsem si nebyla jistá, zda výzvy zvládnu, ale právě proto jsou to výzvy, ne? Moje první výzva je na téma skrytá zelenina. Zeleninu ať už skrytounebo neskrytou mám ráda. Takovéty cuketové buchty, čokoládovo-červenořepné koláče, mrkvové dortíky. Na konci léta, když už nevím, co mám dělat s přebytky cuket, je takováhle buchta jedinou variantou jak cukety zužitkovat tak, aby je vůbec někdo pozřel. Už ani Molina - můj jinak celkem všežravý pes je nechce. Ale teď je březen a tak jsem se snažila využít tu zeleninu, která je u nás v současné době v sezóně. Rozhodla jsem se vyzkoušet recept na buchtu od babičky Hely. Pro Daring bakers challenge jsem ji trochu přizpůsobila. Jako u většiny receptů jsem ubrala cukr, přidala trochu lněného semínka a upekla jako malé dortíky. Přidala jsem i polevu, která příjemně celý dortík osvěží.

Na 16 dortíků si přichystejte:
300 g mrkve najemno nastrouhané
150 g máku
4 lžíce lněného semínka
100 g celozrnné špaldové mouky
10 lžic šťávy z pomeranče
150 g jemných ovesných vloček
130 g třtinového cukru
1 lžičku jedlé sody
2 lžičky vinného kamene (ev. prášek do pečiva)
150 ml slunečnicového oleje 
4 vejce
Na krém:
2 balení lučiny
2 lžíce agáve sirupu (nebo více dle vaší chuti)

Mák si spolu s lněným semínkem pomeleme. Přidáme ostatní suroviny a těstem naplníme formu na muffiny. Plníme je až po okraj - těsto nám vyskočí jen trochu.


Pečeme na 180 stupňů asi 25 minut.
Všechny přísady na krém rozmícháme a jednotlivé dortíky po vychladnutí ozdobíme.

3 komentáře :