-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

neděle 20. listopadu 2016

Polévka z čerstvého mangoldu

Polévka z čerstvého mangoldu




Kdysi ještě když jsem bydlela v Praze jsem milovala špenátovou polévku v jedné pražské pizzerii. Byla smetanová s většími nasekanými kusy krásně zeleného špenátu, vonící muškátovým oříškem a lehce posypanou nějakým dobrým sýrem. Pěkných pár let už jí dělám velmi podobnou, používám špenát nebo mladé lístky mangoldu, někdy jejich směs, podle toho, co je zrovna k dispozici. Pokud je neseženete můžete použít zmrazený špenát listový (ne protlak).

500g čerstvých listů mangoldu
2 šalotky
1 stroužek česneku
250ml smetany s vyšším podílem tuku (33% a výš)
lžíce másla
dvě lžíce rostlinného oleje
muškátový ořech
čerstvě mletý pepř
sůl
vyzrálý sýr typu pecorino, nebo třeba grana 

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Mangold vysypeme do velké mísy a zalijeme studenou vodou, lehce propereme a probereme listy, po chvíli vodu slijeme a mangold ještě propláchneme pod tekoucí vodou. Dobře prohlédneme a pokud objevíme ještě hlínu, tak znova propláchneme. 
Mangold přidáme do vroucí vody a po půl minutě zcedíme a ještě propláchneme studenou vodou, čímž zastavíme var a mangold zůstane krásně zelený. Mangold nasekáme a případně vyndáme tuhé stonky.
Na lžíci oleje necháme zprůsvitnět nadrobno nakrájenou šalotku. Přihodíme nasekaný stroužek česneku a zalijeme hrnkem vody. Po minutě přidáme mangold a smetanu. Dolijeme tolik vody, aby byl všechen mangold ponořen. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a nastrouháme trochu muškátového oříšku a pro zjemnění přidáme lžíci másla.
Asi hrnek polévky rozmixujeme na jemný krém a vrátíme zpět do hrnce.
Podáváme s trochou sýra a krutony. 
Číst více »
Nikola Mrázová
0 Comments

You Might Also Like

neděle 13. listopadu 2016

Brokolicová polévka

Brokolicová polévka



Brokolicová polévka, někdo ji nenávidí a ani se tomu nedivím, protože brokolice po delší době varu má opravdu nechutnou barvu a už ji nezachrání vůbec nic. Na Food52.com mě zaujal recept na brokolicovou polévku, kde brokolice zůstává krásně zelená a v polévce ji doplňují brambory a šalotka. Hlavní trik spočívá v tom, že nejprve jednotlivé růžičky brokolice zprudka opečete na troše oleje a do polévky je přidáte až na závěr celého vaření. Takto jednoduše se dá z obyčejné brokolicové polévky vykouzlit vážně dobrá brokolicová polévka. Líbí se mi i to, že polévka přiznává brokolici a nemixuje se dohladka, ale jen trochu, tak abychom stále byli schopni rozlišit jednotlivé ingredience. Citronová kůra a šťáva ji dodávají příjemnou svěžest.
Na zhruba 6 porcí si připravte:

2 větší brokolice (asi 500g)
2-3 střední brambory
půl hrnku rostlinného oleje
lžíci másla
2 velké šalotky
5 stroužků česneku
černý pepř
špetku chilli
citronovou šťávu podle chuti (1-2 lžičky)
sůl
ovčí goudu, nebo nějaký jiný dobrý vyzrálý tvrdý sýr (třeba gran moravia)
olivový olej 

Nejprve si brokolice očistíme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Stonky nevyhazujeme, ale oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky. Brokolici si rozdělíme tak, abychom orestovali vždy jen takové množství brokolice, aby se nám vešla na pánev v jedné vrstvě. Rozehřejeme pánev a na lžíci oleje zprudka opečeme část brokolice.  Zeleninu nemícháme, jen ji v jedné vrstvě rozložíme po pánvi a necháme ji 3-4 minuty zhnědnout na jedné straně a poté ji přesypeme do mísy. Na pánev přidáme trochu oleje a další část brokolice a tyto jednotlivé kroky opakujeme dokud nezpracujeme veškerou brokolici. Hotovou brokolici posypeme lžičkou soli.
V hrnci si na trošce oleje opečeme na jemno nasekanou šalotku. Po pár minutách přidáme nasekaný česnek, pepř a špetku chilli. Necháme minutu rozvonět a přidáme brambory nakrájené na kostičky. Zalijeme litrem vody a osolíme lžičkou soli. Vaříme na skus 10-15 minut. Poté přidáme brokolici a necháme vařit 3 minuty. Celou polévku rozmixujeme ponorným mixérem jen krátce, aby v polévce byly malé kousky jak brokolice, tak i brambor.
Dochutíme citronovou šťávou, případně trochu ještě dosolíme a na talíři ozdobíme trochou olivového oleje, hrubě namletým pepřem, pár vločkami soli a trochou nastrouhaného sýra.
Číst více »
Nikola Mrázová
0 Comments

You Might Also Like

pondělí 7. listopadu 2016

Lahodná dýňová pomazánka

Lahodná dýňová pomazánka



Sladkou chuť dýně skvěle doplňuje koření - římský kmín, paprika, zázvor špetka skořice a kardamonu. Krémovost dodává sezamová pasta - tahina. Pomazánku mám nejraději na celozrnném kváskovém chlebu s trochou hladkolisté petrželky. Při přípravě této pomazánky používám sofrito, což je způsob vaření omáčky, který se používá ve španělské, italské nebo i latinoamerické kuchyni. Sofrito je omáčka, kde se jednotlivé její ingredience pomalu vaří v oleji. Recept počítá s menší dýní hokkaido - okolo 700g.

dýně
2 menší cibule
3 stroužky česneku
půl hrnku oleje - olivového, slunečnicového, nebo třeba rýžového
půl hrnku tahini
sůl
koření dle chuti:
sladká paprika: 1/2 lžičky
zázvor: 1/2 lžičky
římský kmín: 1/4 lžičky
zázvor: 1/8 lžičky
nové koření: 2 kuličky
špetka kardamonu

Nejprve rozpůlíme dýni, semínka necháme v dýni a lehce potřeme řeznou stranu olejem. Pečeme v troubě na 180 stupňů do měkka - trvá to cca 40  - 60 minut. Dýně se na řezu úplně zhnědne, toho se vůbec nebojte. Dýni necháme zchladnout a mezitím si připravíme sofrito - v malém hrnci na mírném plameni (!) pomalu vaříme nasekanou cibuli a oloupané celé stroužky česneku. Cibule zezlátne a česnek se rozvoní, sundáme z plotny a k horkému oleji přidáme koření. Oloupeme dýni a rozmixujeme ji se solé, sofritem a tahinou úplně do jemné pomazánky, ochutnáme a případně ještě přidáme sůl, pepř, česnek, či třeba tahini podle chuti.
Číst více »
Nikola Mrázová
0 Comments

You Might Also Like

neděle 2. října 2016

Pečená dýně buttercup

Pečená dýně buttercup



Dýně buttercup přezdíváme doma pupíková, to proto, že naproti stopce ukrývá malý pupík, pod kterým je dužina nejtenčí a z této strany se vám také nejlépe bude řezat poklička. Je zde jen několik centimetrů široká dužina, oproti deseticentimetrové vrstvě dužiny přímo pod stopkou. Pokud jste ještě nevyzkoušeli, ochutnejte buttercup, neboli máslový hrnek. Dýně voní výrazně po cukrovém melounu, má sladkou a intenzivní chuť. Receptem jsem se inspirovala v kuchařce Jídlem proti rakovině od Catherine Pipps, která právě tento recept doporučuje, pokud u vás probíhá zrovna onkologická léčba a chcete něco energeticky vydatného k jídlu. Pro nás doma jsem část smetany a sýru nahradila zkaramelizovanou cibulí, i tak je tam pořád sýru i smetany dost.

Na osobu si připravte:

menší dýni buttercup
střední cibuli
lžíci rostlinného olej
200ml smetany na šlehání
100g goudy nebo gruyére
pepř


Dýni seřízněte stopku, aby zvládla rovně stát a kolem pupíku vyřízněte pokličku. Z dýně vydlabejte semínka. 
Cibuli opékejte na mírném ohni a troše oleje, dokud nezezlátne, bude to trvat asi deset minut až čtvrt hodiny. Poté cibulí naplňte dýně a zalijte šlehačkou prošlehanou s trochou čerstvě mletého pepře a kdo nemá příliš slaný sýr, může i osolit.  
Zasypte nastrouhaným sýrem, přiklopte vyřízlou pokličkou a pečte cca hodinu až hodinu a půl, tak aby dužina dýně byla měkká. Měla jsem dýně okolo kila váhy a pekla jsem je na 225 stupňů hodinu a deset minut. Na posledních pět minut pokličku odklopte a nechte sýr pod grilem zezlátnout.
Poté už jen můžete lžící vydlabávat kousky dýně a ujídat je spolu se smetanou a sýrem a cibulí. Doporučuji každému členu rodiny jednu dýni, při snaze se dělit se synem to byl ke konci jídla docela boj lžic o lahodnou náplň.

Číst více »
Nikola Mrázová
1 Comments

You Might Also Like

neděle 4. září 2016

Nishime - zelenina po japonsku

Nishime - zelenina po japonsku



Nishime je tradiční japonský způsob přípravy zeleniny, kdy zeleninu dusíme v páře. Připravit tímto způsobem zeleninu je jednoduché, rychlé a překvapivě dobré - krásně vyzvedne chuť zeleniny. Pokud jídlo neosolíme, můžeme se rovnou o zeleninu podělit i s nejmenšími  strávníky. Na tuto úpravu zeleniny je vhodný spíše užší a vyšší hrnec s tlustým dnem a dobře přiléhající poklicí.

Budeme potřebovat:
různorodou zeleninu podle vlastní chuti
nejraději kombinuji následující:
dýně, cuketa, mrkev, pastinák, cibule, česnek, brambory, červenou řepu, zelené fazolky, zelí a pórek
špetku soli (pro děti do roka vynecháme)
shoyu podle chuti

Zeleninu nakrájíme na větší kusy (čím větší kusy, tím déle se bude vařit). Snažíme se nakrájet na větší kusy tu zeleninu, která se vaří kratší dobu a na menší naopak tu, která je hotova hned.
Do hrnce nalijeme vodu, tak aby sahala vysoko asi jeden centimetr. Na dno naskládáme cibuli, pórek, zelí, cuketu, dýni, mrkev, řepu tak aby každá zelenina vytvořila jednu vrstvu.Horní vrstvu trochu posolíme. Poté hrnec přiklopíme poklicí a dáme na plotýnku, kterou zapneme na maximum. Jakmile se vytvoří pára, snížíme tak, aby se zelenina dusila v páře, na co nejnižším stupni. Hrnec příliš neotvíráme, zeleninu nikdy nemícháme. Jen zkontrolujeme, zda se voda nevyvařila úplně. Pokud by se tak stalo, trochu vody dolijeme. Zeleninu vaříme do měkka 15 - 30 minut podle velikosti jednotlivých kousků zeleniny. V ideálním případě se nám takřka veškerá voda vyvaří a na dně hrnce zůstane už jen trocha zeleninové šťávy.
Zakápneme shoyu, hrncem trochu zatřepeme, aby se zelenina dobře promísila a necháme pár minut odstát.

Zeleninu můžeme jíst samotnou, nebo třeba jako přílohu k dalšímu jídlu. Na mém talíři vidíte ještě vafle z kefíru, vejce a trochy špaldové mouky. Křupavé vafle krásně zeleninu doplní.



Číst více »
Nikola Mrázová
0 Comments

You Might Also Like

sobota 3. září 2016

Aromaterapie: Éterický ole tea tree (čajovník) a jeho použití

Aromaterapie: Éterický ole tea tree (čajovník) a jeho použití



Éterické oleje a jejich síla a možnosti použití mne nadchly. Už pár let doma na ně nedáme dopustit a právě z tohoto důvodu jsem se rozhodla zařadit na blog průběžné články o jednotlivých olejích a jejich využití, jak v domácnosti, tak při péči o zdraví. Levanduli jsem již zpracovala a jako další jsem si vybrala éterický olej se širokým využitím - tea tree, neboli olej z čajovníku.
Rozdrcené listy čajovníku patří ke tradičním léčebným prostředkům australských domorodců, v roce 1925 studie prokázala, že silice čajovníku je 12xsilnější než fenol (základ antiseptických substancí v té době). Během druhé světové války byl olej z čajovníku výbavou lékáren vojáků, kteří bojovali v tropech.
Co je důležité vědět, je to, že tea tree můžete jako jeden z mála olejů používat neředěný na pokožku.
Silice působí výrazně antisepticky, proto je výborný na zranění, vředy, popáleniny i hnisavé rány a dermatomykózy, stejně tak na štípance od komárů - zmírňuje svědění, stejně tak můžete potírat i opary, bradavice a kuří oka. Tea tree se může používat i na ošetření pokožky diabetiků.
Osvědčil se i na pléšňové onemocnění nohou a nehtů (udělejte si mast z kokosového oleje a tea tree), nebo aplikujte neředěný několikrát denně.
Tea tree můžete dezinfikovat ranku po vyndání klíštěte. Skvělý je i proti vším a blechám.

Doporučuje se kloktat 2-3 kapky rozpuštěné ve vodě při zánětech horních a dolních cest dýchacích, laryngitidách a kašli. Při počínajícím stádiu chřipky můžeme kůru zintenzivnit a to tak, že tea tree můžeme přidat do koupele, či provést masáž (třeba spolu s eukalyptem nebo ravintsarou). Při ucpaném nose a dutinách můžete tea tree kápnout do hrnce s horkou vodou a inhalovat páru.

Při nachlazení, nebo horečnatém onemocnění doporučuji si několik kapek kápnout do aromalampy, bude se vám lépe spát i dýchat (opět možno přidat i třeba eukalyptus, nebo ravintsaru).

Při vaginálních a močových infekcích můžete přidat pár kapek oleje rozmíchat v medu a ten pak přidat do koupele, nebo vypít hrnek čaje s 2-3 kapkami oleje. 

Při bolesti zubů jako první pomoc můžeme kápnout tea tree rovnou na dáseň, či ho kloktat (3 kapky ve sklence vody) při problémech s paradentózou.

Tea tree má i široké uplatnění v domácnosti: Pár kapek ve sklence vody můžete ho používat k dezinfekci i k provonění domácnosti, kápnout kapku tea tree do pračky namísto aviváže.

U všech éterických olejů doporučuji nakupovat éterické oleje u osvědčených výrobců. V dnešní době se vyrábí některé oleje i synteticky, proto kupujte opravdu přírodní ověřené silice. Seženete třeba zde.

Použití éterických olejů konzultujte s lékařem, nebo zkušeným aromaterapeutem. 



Číst více »
Nikola Mrázová
0 Comments

You Might Also Like

pondělí 29. srpna 2016

Aromaterapie: Éterický olej levandule a jeho použití

Aromaterapie: Éterický olej levandule a jeho použití




Levandulový éterický olej (EO) patří mezi nejpoužívanější oleje vůbec. Jako jeden z mála se dá použít i neředěný rovnou na pokožku i sliznice a plně využít jeho schopnosti podpořit regeneraci tkání a hojení ran. U nás doma ji používáme ihned na spáleniny, odřeniny a také hlavně na kousance od komárů. Skvěle zklidní a opravdu krásně zhojí drobné ranky a oděrky. Dvouletý syn ji sám vyžaduje na kousance od komárů. Můžete ji použít i na popraskané rty, nebo kůži spálenou od sluníčka. Doporučuje se i pro citlivou pokožku, kterou dokáže krásně zklidnit.
Působí protizánětlivě, může se používat i na mokvající rány. 
Každý den v podvečer kápnu kapku levandulového éterického oleje do aromalampy v ložnici, dobře se nám pak spí - tato procedura se doporučuje i pro astmatiky, protože levandulová silice má zklidňující  a antispasmatické účinky. Stejně tak můžete levanduli použít pokud trpíte laryngitidou, krční infekcí, chřipkou, nebo bronchitidou.
Relaxačních účinků levandule můžete využít i kápnutím několika kapek levandule do koupele, či promíchat pár kapek s rostlinným olejem a dopřát si příjemnou masáž.
Má blahodárné účinky při bolestech hlavy a migréně - doporučuje se kápnout 2-3 kapky na kostku cukru a sníst, nebo jemně namasírovat krk a spánky EO smíchaným s libovolným rostlinným olejem. 
Při menstručních bolestech se doporučuje masáž břicha a dolní části zad směsí EO levandule a vybraného rostlinného oleje.
Působí jako repelent proti vším, blechám a klíšťatům - doporučuji vetřít kapku, či dvě do vlasů. Stejně tak se ji přisuzuje i působení proti lupům.
Dá se použít jako přísada do jídla - třeba do marmelád a sladkých dezertů.
A v domácnosti ji můžete přidat nakapanou na kousku vatového tamponu třeba do šatní skříně proti molům.
Je třeba vědět, že levandule snižuje krevní tlak a její používání v těhotenství vyžaduje konzultaci s lékařem. Nicméně já jsem ji v těhotenství používala právě na zmírnění těhotenských nevolností. 
Doporučuji používat levandulový olej z ověřených zdrojů, tak aby byl opravdu vyroben z levandule, abyste si nekoupili syntetickou náhražku. Doporučuji EO od Nobilis Tilia, který dle mých zkušeností voní mnohem intenzivněji, než jiné EO a stačí tedy používat opravdu jen kapku, nebo dvě. Koupíte třeba zde: jihoceskalokalka.cz.


Číst více »
Nikola Mrázová
1 Comments

You Might Also Like

sobota 27. srpna 2016

Frosé

Frosé



Dneska už nikam neřídím, kdesi na internetu jsem zahlédla tříšť z růžového vína a darem se mi dostala lahev z vinařství Kolář. Cabernet sauvignon rosé, pozdní sběr, 2015 má výraznou chuť s tóny malin a jahod no ideální do horkých dnů. připravila jsem rovnou dvě verze, v jedné jsem zmrzlé víno jen lehce promíchala a ve druhé jsem ho prohnala mixérem a vyrobila úplně jemnou tříšť. těžko říci, která byla lepší, pro mě vítězí skupenstvím spíše hrubá textura a to z ryze praktických důvodů, vydržela déle zmrzlá.

 budete potřebovat:

 láhev růžového vína výrazné chuti
 5 lžic cukru
 5 lžic vody

Víno ochutnáme a nalijeme do obdélníkové formy a necháme několik hodin zmrazit v mrazáku, nelekejte se - úplně nezmrzne díky obsahu alkoholu. Vodu s cukrem svaříme na sirup a necháme zchladnout. Pak již jen podle nálady a chuti rozmixujeme najemno, nebo rozbijeme na hrubo. Sedneme si na místo s pěkným výhledem a užijeme si tuhle lahodnou variantu zmrzliny. 

Číst více »
Nikola Mrázová
0 Comments

You Might Also Like

neděle 21. srpna 2016

Dušený lilek

Dušený lilek


Poprvé jsem tento rok ochutnala lilek ze skleníků Kořénkovy farmy Vícemil, kde pěstují bez průmyslových hnojiv a jakékoliv chemie. Je mnohem chutnější - dužina je pevnější a jeho chuť výraznější. Každý týden si dva nebo tři přihodím do nákupního košíku (pardon, bedýnky). Spolu s cibulí, mrkví, česnekem a čerstvou bazalkou vytvoří fajn letní jídlo.

1 střední lilek
1 cibule
2 mrkve
2 stroužky česneku
1 lžička koření typu garam masala - používám Shantinu Masalu od Sonnentoru
rajčata - půl kila, nebo rajčata v plechu, či ve skle
pár lístků bazalky
slunečnicový olej 
všechny ingredience najdete na jihoceskalokalka.cz

Na oleji orestujeme cibuli nakrájenou na větší kousky, přihodíme mrkev na kolečka, lilek nakrájený na kostky a trochu posolíme, za občasného míchání restujeme asi pět minut. Přidáme koření a necháme rozvonět, poté přidáme konzervu sekaných rajčat, nebo rajčata čerstvá (nakrájená na kousky), dobře zamícháme a necháme pod pokličkou na mírném plameni dusit cca 30 - 45 minut. Občas zamícháme a zkontrolujeme, zda není třeba podlít trochou vody, ale já nepodlívám, štáva z rajčat a zeleniny stačí.
Ochutnáme, osolíme a přidáme čerstvě mletý pepř.  Na talíři ozdobte bazalkou, dobrou chuť.






Číst více »
Nikola Mrázová
3 Comments

You Might Also Like

neděle 7. srpna 2016

Cuketové placky s halloumi a bazalkou

Cuketové placky s halloumi a bazalkou



Díky halloumi získá tento triviální recept úplně nový rozměr. Ovčí halloumi se jen lehce rozteče a vytvoří sýrové těstíčko, ale udrží tvar a krásně se opeče. Čerstvá bazalka dodá příjemnou ostřejší chuť a nádhernou vůni, dávám několik lístků natrhaných na větší kusy.
Budete potřebovat:
střední cuketu
lahůdkovou cibulku - jen bílou část, nakrájenou na tenké kolečka 
150g halloumi nastrouhaného na hrubo 
1 vejce
špaldová mouka na zahuštění, nebo pohanková (pokud chcete vynechat lepek)
česnek - stroužek
čerstvá bazalka - několik lístků
sůl a pepř
rostlinný olej

Cuketu nastrouháme nahrubo, posolíme a necháme v cedníku vypotit. Pokud máme větší cuketu, která má v sobě již semínka, ta je nejprve vydlabeme lžící a pak zbytek cukety nastrouháme. Šťávu z cukety pečlivě vymačkáme a smícháme s nastrouhaným halloumi, nakrájenou cibulkou, nasekaným stroužkem česneku, bazalkou natrhanou na větší kousky, vejcem a špaldovou moukou. Mouky dáme tolik, aby těsto mělo konzistenci bramborákového těsta. Lehce osolíme a opepříme. Na troše oleje uděláme testovací kousek a případně ještě dosolíme. Placičky peču tenké a dokřupava. Jíme teplé, klidně přidáme trochu domácího aioli, nebo čerstvý salát - já ráda třeba coleslaw.

Číst více »
Nikola Mrázová
1 Comments

You Might Also Like

neděle 31. července 2016

Lilky plněné rajčatovo-čočkovým ragú

Lilky plněné rajčatovo-čočkovým ragú



Moje oblíbené. Lilky už jsou konečně k dispozici a je čas na pořádné lilkobraní. Tento recept je poměrně rychlý a jednoduchý.

Budete potřebovat:
2 střední lilky
1 cibuli
2 stroužky česneku
50g francouzské zelené čočky (seženete třeba zde)
400g sekaná rajčata
2 lžičky jemného kari koření
lžička římského kmínu
špetka skořice

Čočku propláchneme a dáme vařit, vaříme na skus - asi 20 minut. Mezitím si lilky rozpůlíme a opatrně vydlabeme dužinu, tak aby nám zůstala slupka z lilku neporušená. Dužinu nakrájíme na drobno a smícháme ji s lžičkou soli. Lilek necháme vypotit. V hrnci orestujeme na dvou lžících oleje cibuli nakrájenou nadrobno, poté přidáme lilek, ze kterého jsme vymačkali v cedníku všechnu šťávu, kterou z něj sůl vytáhla. Cibuli s lilkem chvíli restujeme, pak přidáme koření a nasekaný česnek, které necháme na oleji rozvonět. Přidáme rajčata a necháme na mírném ohni asi 5 minut probublat. Rozehřejeme troubu. Přidáme do hrnce uvařenou čočku a promícháme, ochutnáme a dosolíme a dopepříme dle chuti. Směsí naplníme lilky a dáme péci do trouby asi 20 minut.

Lilky můžete doplnit sýrem, nebo rozmixovanými kešu ořechy s trochou lahůdkového droždí.


Číst více »
Nikola Mrázová
0 Comments

You Might Also Like

Follow @SunriseSunsetBlog