-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

pondělí 29. srpna 2016

Aromaterapie: Éterický olej levandule a jeho použití




Levandulový éterický olej (EO) patří mezi nejpoužívanější oleje vůbec. Jako jeden z mála se dá použít i neředěný rovnou na pokožku i sliznice a plně využít jeho schopnosti podpořit regeneraci tkání a hojení ran. U nás doma ji používáme ihned na spáleniny, odřeniny a také hlavně na kousance od komárů. Skvěle zklidní a opravdu krásně zhojí drobné ranky a oděrky. Dvouletý syn ji sám vyžaduje na kousance od komárů. Můžete ji použít i na popraskané rty, nebo kůži spálenou od sluníčka. Doporučuje se i pro citlivou pokožku, kterou dokáže krásně zklidnit.
Působí protizánětlivě, může se používat i na mokvající rány. 
Každý den v podvečer kápnu kapku levandulového éterického oleje do aromalampy v ložnici, dobře se nám pak spí - tato procedura se doporučuje i pro astmatiky, protože levandulová silice má zklidňující  a antispasmatické účinky. Stejně tak můžete levanduli použít pokud trpíte laryngitidou, krční infekcí, chřipkou, nebo bronchitidou.
Relaxačních účinků levandule můžete využít i kápnutím několika kapek levandule do koupele, či promíchat pár kapek s rostlinným olejem a dopřát si příjemnou masáž.
Má blahodárné účinky při bolestech hlavy a migréně - doporučuje se kápnout 2-3 kapky na kostku cukru a sníst, nebo jemně namasírovat krk a spánky EO smíchaným s libovolným rostlinným olejem. 
Při menstručních bolestech se doporučuje masáž břicha a dolní části zad směsí EO levandule a vybraného rostlinného oleje.
Působí jako repelent proti vším, blechám a klíšťatům - doporučuji vetřít kapku, či dvě do vlasů. Stejně tak se ji přisuzuje i působení proti lupům.
Dá se použít jako přísada do jídla - třeba do marmelád a sladkých dezertů.
A v domácnosti ji můžete přidat nakapanou na kousku vatového tamponu třeba do šatní skříně proti molům.
Je třeba vědět, že levandule snižuje krevní tlak a její používání v těhotenství vyžaduje konzultaci s lékařem. Nicméně já jsem ji v těhotenství používala právě na zmírnění těhotenských nevolností. 
Doporučuji používat levandulový olej z ověřených zdrojů, tak aby byl opravdu vyroben z levandule, abyste si nekoupili syntetickou náhražku. Doporučuji EO od Nobilis Tilia, který dle mých zkušeností voní mnohem intenzivněji, než jiné EO a stačí tedy používat opravdu jen kapku, nebo dvě. Koupíte třeba zde: jihoceskalokalka.cz.


QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

  1. O aromaterapii se taky zajímám, budu sem nakukovat pro inspiraci.

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog