-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

neděle 13. listopadu 2016

Brokolicová polévka



Brokolicová polévka, někdo ji nenávidí a ani se tomu nedivím, protože brokolice po delší době varu má opravdu nechutnou barvu a už ji nezachrání vůbec nic. Na Food52.com mě zaujal recept na brokolicovou polévku, kde brokolice zůstává krásně zelená a v polévce ji doplňují brambory a šalotka. Hlavní trik spočívá v tom, že nejprve jednotlivé růžičky brokolice zprudka opečete na troše oleje a do polévky je přidáte až na závěr celého vaření. Takto jednoduše se dá z obyčejné brokolicové polévky vykouzlit vážně dobrá brokolicová polévka. Líbí se mi i to, že polévka přiznává brokolici a nemixuje se dohladka, ale jen trochu, tak abychom stále byli schopni rozlišit jednotlivé ingredience. Citronová kůra a šťáva ji dodávají příjemnou svěžest.
Na zhruba 6 porcí si připravte:

2 větší brokolice (asi 500g)
2-3 střední brambory
půl hrnku rostlinného oleje
lžíci másla
2 velké šalotky
5 stroužků česneku
černý pepř
špetku chilli
citronovou šťávu podle chuti (1-2 lžičky)
sůl
ovčí goudu, nebo nějaký jiný dobrý vyzrálý tvrdý sýr (třeba gran moravia)
olivový olej 

Nejprve si brokolice očistíme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Stonky nevyhazujeme, ale oloupeme a nakrájíme také na drobné kostičky. Brokolici si rozdělíme tak, abychom orestovali vždy jen takové množství brokolice, aby se nám vešla na pánev v jedné vrstvě. Rozehřejeme pánev a na lžíci oleje zprudka opečeme část brokolice.  Zeleninu nemícháme, jen ji v jedné vrstvě rozložíme po pánvi a necháme ji 3-4 minuty zhnědnout na jedné straně a poté ji přesypeme do mísy. Na pánev přidáme trochu oleje a další část brokolice a tyto jednotlivé kroky opakujeme dokud nezpracujeme veškerou brokolici. Hotovou brokolici posypeme lžičkou soli.
V hrnci si na trošce oleje opečeme na jemno nasekanou šalotku. Po pár minutách přidáme nasekaný česnek, pepř a špetku chilli. Necháme minutu rozvonět a přidáme brambory nakrájené na kostičky. Zalijeme litrem vody a osolíme lžičkou soli. Vaříme na skus 10-15 minut. Poté přidáme brokolici a necháme vařit 3 minuty. Celou polévku rozmixujeme ponorným mixérem jen krátce, aby v polévce byly malé kousky jak brokolice, tak i brambor.
Dochutíme citronovou šťávou, případně trochu ještě dosolíme a na talíři ozdobíme trochou olivového oleje, hrubě namletým pepřem, pár vločkami soli a trochou nastrouhaného sýra.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog