-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

čtvrtek 16. března 2017

Herkulovy lázně



V Jižních Karpatech na cestě mezi Temešvárem a Bukureští, v údolí řeky Cerna leží Herkulovy lázně, v jejichž pramenech si bájný Herkules vyléčil rány způsobené Hydrou.
Místní horké prameny obsahují mnoho minerálů. První lázně zde vznikly za působení římských legií, kdy římané pojmenovali místo jako Svatá voda Herkulova. Svého největšího rozmachu lázně dosáhly v průběhu 18. století za monarchie, kdy vznikly největší lázeňské stavby - pavilony, hotely, promenády i historické budovy na náměstí a kostel. Za éry komunismu vzniklo několik obrovských hotelů, které však naštěstí stojí alespoň trochu mimo “historické centrum” spíše při okraji téměř šesti tisícového městečka. Když přijíždíte do lázní minete nejdříve malé domky, poté menší paneláky a na závěr obří hotelový komplex a teprve za ním se ukrývají staré lázně, které jsou na rozdíl od paneláků zcela bez života a bydlí zde jen několik obyvatel. Dnes jsou všechny historické budovy opuštěné a čekají na rekonstrukci. Lázně na nás tak působily trochu jako město duchů.  

Samozřejmě jsme nemohli vynechat vykoupání v horkém pramenu, který je vyveden do malého bazénku (hledejte na břehu nápis Baie Veneria) a voda byla tak akorát horká - odhaduji okolo 39 stupňů. Podle mého skromného překladu z rumunštiny  by jezírko mělo mít pozitivní vliv na nemoci spojené s ženskými problémy a také na neplodnost. Voda byla výrazně sirná s velkým obsahem vápníku.  

Jinak po městě naleznete dobře označené prameny, které jsou určené především k pití. Který budete popíjet nechám na vás, jen bych zdůraznila, že voda má velký obsah minerálů a nejsem si jista, zda každý její chuť unese. 

Video z lázní zde.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog