-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

sobota 25. března 2017

Po horkých pramenech: Sapareva banja (Bulharsko) a prameny Východního Řecka



Po dlouhé cestě přes Bulharsko jsme se na přenocování zastavili v malebném městečku Sapareva banja, která je vyhlášeným bulharským lázeňským městem. V jehož středu tryská gejzír o teplotě 103 stupňů. 
Termální bazénů je zde několik, jak venkovních, tak i vnitřních. Sapareva banja leží na úpatí nádherného pohoří Rila a proto neváhejte a v létě vyšplhejte až k sedmi rilských jezerům a pak si až dopřejte odpočinek v horké lázni. Bazény s horkou vodou jsou součástí městských lázní, v létě můžete navštívit i venkovní bazény. Horká voda uvolňuje svaly a dá se v ní krásně relaxovat. Pokud chcete být středem pozornosti jako my, doporučuji půjčit vašemu dítěti lihovky, aby se zvládlo “potetovat” na všech možných částech těla.

Loutra Agkistro (někdy také psáno Agistro) je několik kilometrů za řecko-bulharskou hranicí. Jakmile minete řeckou mýtnou bránu, pojedete už jen pár metrů a pak hned zahnete přes koleje doleva a po 10 km dojedete do vesnice s názvem Agkistro - pak jen následujte směrovky na Hamam, které vás dovedou až za vesnici k malému hotelu. Nepovedlo se nám najít žádný venkovní pramen ke koupeli, jsou totiž svedeny do několika hamámů. Léčivé prameny byly objevenu už za Alexandra Makedonského. Jeden z místních hamámů pochází z roku 950 po Kristu. Mají vysoký obsah draslíku, vápníku (Na – Ca- K- SO4- HCO3-F) a je lehce radioaktivní. Teplota vody je mezi 38 - 39 stupni, takže i děti v ní vydrží docela dlouho. Dopřejte si taky krátkou procházku po okolí a pokochejte se výhledem na hory v okolí.


Loutra Volvis, v minulosti nazývané jako Apollonovi lázně leží na břehu jezera Volvi nedaleko Thessaloniki. Voda má vysoký obsah minerálů (Na- K- SO4- HCO3- F-B) a má jemnou sirnou vůni, a je mírně radioaktivní.Teplota pramenů se pohybuje mezi 38-54 stupni. Jezero o rozloze 70 km2 je domovem mnoha druhů ryb a ptáků. Místní husy předvádí “psí kusy”, aby dostali kousek chleba. 
Krátký sestřih na videu níže.




QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog