-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

čtvrtek 23. března 2017

Loukoumades: Řecké masopustní koblihy



Malé koblížky se v Řecku připravují jak na masopust, tak zároveň i při dalších významných církevních svátcích. Řekové Loukomades podávají Šafránový med z Kozanis má nádhernou zlatavo červenou barvu. Není to med vytvořený z pylu rostlin (jako třeba slunečnicový, nebo akátový), ale do květového medu se přidává několik blizen šafránu, který dodává medu jak nádhernou barvu, tak lehkou kořeněnou chuť.


4-5 hrnků hladké pšeničné mouky
lžíce medu
lžíce sušeného droždí
půl lžičky soli
2 hrnky teplé vody
olej na smažení
med, ořechy a skořice k podávání - množství dle chuti.

V půl hrnku teplé vody rozmíchejte lžíci medu, droždí a lžíci mouky. Nechte vzejít kvásek. Čtyři a půl hrnku mouky promíchejte se solí ve velké míse.
Do mouky udělejte důlek a vlijte kvásek, přidejte ještě hrnek a půl vlažné vody a dobře těsto promíchejte.
Vznikne vám lepivé řidší těsto, které nedrží svůj tvar, asi nejlépe bych ho připodobnila k těstu na lívance.
 Mísu přikryjte utěrkou a dejte do tepla kynout na dvě hodiny. Svou velikost by mělo zdvojnásobit.

Hrnec naplníme olejem do výše cca Olej si rozehřejeme na 180 stupňů. 

Dvěma naolejovanými lžícemi vykrajujeme malé koblížky, které smažíme dozlatova. Tradičně se koblížky tvarují tak, že do naolejované dlaně dáte trochu těsta a sevřením dlaně v pěst vytvarujete malý koblížek, který necháte sklouznout do misky plné oleje, odkud ho pomocí lžíčky přendáte do hrnce s vroucím olejem. Tento způsob se mi zdá dost krkolomný a tak za mě vyhrávají dvě lžičky.

Podáváme přelité medem a posypané skořicí a ořechy.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog