Jahelná kaše s brambory a pórkem

4:59 Nikola Zvonařová 0 Comments


Inspirovala jsem se receptem z nové kuchařky Hanky Zemanové, která zde připravuje šťouchané brambory s jáhlami. Na Hanky novou kuchařku jsem se velmi těšila. Trochu mne zklamalo, že některé recepty z jejích minulých knih se zde opakují, ale velmi oceňuji její nedogmatický přístup k různým výživovým směrům i doporučením, ale i to jak vyzdvihuje české tradiční superpotraviny na úkor zahraničních (např. český len versus jihoamerická chia semínka).


Na velký hrnec kaše si připravte:

menší cibuli
dva velké pórky - jen bílou část
dva velké brambory
půl hrnku jahel
půlku uzeného tofu
osminku celeru
rostlinný olej
sůl
pepř

Cibuli nasekejte na drobno. Pórky překrojte podélně na půl, dobře umyjte - zejména možnou zem a nakrájejte na kolečka asi půl centimetru silná. Do hrnce nalijte malé množství oleje a na něm opékejte cibulku, mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte na kostičky a jáhly spařte horkou vodou a dobře propláchněte.
na cibulku přihoďte pórek a brambory, zalijte vroucí vodou, tak aby sahala asi centimetr nad zeleninu, přidejte jáhly a nezapomeňte jídlo osolit. Vařte do změknutí brambor - cca dvacet minut.
Mezitím si na troše oleje opražte celer s uzeným tofu nakrájeným na drobounké kostičky.
Šťouchadlem kaši rozšťouchejte a podle chuti dosolte a dopepřete.
Kaši nandejte na talíř a posypte celerem s tofu. Kdo chce, zakápne olivovým olejem a trochou citronové šťávy a přidá pár zrnek hrubé soli nebo fleur de sel a trochu čerstvě mletého pepře.

0 komentářů :