-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

čtvrtek 10. října 2013

Koláč s ricottou a hrozny



Podzim je tady, zahrada je barevná, vařím z dýně, řepy, mrkve, celeru... Včera mne zaskočilo jedno pozvání na večeři, moje maminka pozvala na večeři tři Francouze a svěřila mi úkol něco uvařit. Bylo by fajn, kdyby v té větě nefigurovalo slovo dneska. Dle mých dosavadních zkušeností s tímto národem, vím bezpečně dvě věci. Vegetariánské jídlo je pro ně jídlo napůl, kterému chybí ta lepší půlka a druhou věcí bylo to, že musím udělat něco podzimního, ale ne nic těžkého. A taky bylo jisté, že na to mám dvě hodiny a že se nebudu pokoušet vymyslet nic francouzského:o). Ze zahrady jsem popadla dýni, cibuli, česnek a hodně tymiánu a mateřídoušky. Prvním chodem byla klasická dýňová polévka s dýňovým olejem, druhým chodem risotto z červené řepy s přírodně upravenou kotletou (pro jistotu byly ještě přichystány brambory s cibulkou), kdyby se řepy báli a jako dezert jsem narychlo udělala koláč s ricottou a hrozny. Volnou inspirací pro tento koláč mi byl koláč ze zákaznického časopisu rakouské Billy.

Koláč s ricottou a hrozny

1 balení lískového těsta
větší hrozen růžového vína
400 g ricotty
2 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce medu
několik snítek čerstvého tymiánu

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Těsto vyválíme  do tloušťky asi 7 mm do tvaru koláče, jeho kraje cca centimetr přehneme dovnitř koláče, čímž vytvoříme okraj koláče. Okraj pevně přitiskněte a dno koláče propíchejte vidličkou. Celý koláč dejte na deset minut do trouby.
Ricottu prošlehejte s cukrem, většinou lístků z tymiánu a medem. Vejce prošlehejte a až na malé množství, které si nechte strannou na potření okraje koláče, je vmíchejte do ricottové směsi. Hrozny rozpulte a vyndejte semínka. 
Koláč potřete částí ricotty a na ni rozložte jednotlivé hrozny, které pokryjete další vrstvou ricottové směsi. Okraje koláče pomažte rozšlehaným vejcem. Koláč pečeme při 200 stupních dalších 40-45 minut, dokud okraje spolu s ricottou nezezlátnou. 
Koláč nechte vychladnout, ozdobte čerstvými hrozny a tymiánem. Ideální je si ho připravit alespoň 4 hodiny předem.

QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog