Gratin dauphinois - Gratinované brambory z Dauphiné

4:31 Nikola Zvonařová 0 Comments


Jednoduché a krásné podzimní jídlo, nebo spíše příloha. Recept pochází z francouzského horského regionu Dauphiné. Snažila jsem se najít nějaký opravdu původní recept, jak na ně, to se mi nepovedlo, protože informace z různých zdrojů (i z poměrně důvěryhodných zdrojů) se poměrně hodně lišily. Proto jsem se přiklonila k této nejjednodušší a nejčistší verzi.Tak aby ty skvělé nové brambory ze zahrady vynikly, co nejlépe. Pekla jsme je v klasické rozevírací formě na dort A servírovala jako krásný bramborový dort. Formu nezapomeňte obalit zvenku alobalem, v případě, že netěsní dokonale, by se Vám mohlo stát, že v průběhu pečení šlehačka vyteče na dno trouby. A co si budeme vyprávět, tyhle formy většinou netěsní úplně dokonale.
Připravte si:
kilogram dobrých brambor
50 g másla
250 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme trochou másla, zvenku ji dobře (zejména její hranu) obalíme alobalem. 
Brambory si očistíme a nakrájíme na co nejjemnější plátky - dobře to jde škrabkou na brambory(překvapivě:o), nebo třeba pomocí mandolíny, ale ostrým nožem to zvládnete také. Brambory začneme skládat do formy, každou vrstvu posolíme a lehce popepříme.V momentě, kdy už jsme zpracovali všechny brambory, přelijeme je smetanou a na povrch brambor naskládáme kousky másla.
Pečeme zhruba 45 - 55 minut, tak aby brambory byly na povrchu krásně křupavé a uvnitř úplně měkké.

Obměny receptu:
  • 2 stroužky česneku si nasekejte nadrobno a přidávejte ho mezi jednotlivé vrstvy brambor
  • povrch brambor zasypejte nějakým výrazným sýrem třeba Comté nebo Gruyére
  • ke smetaně přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  • 50 ml smetany nahraďte bílým vínem, nebo vývarem

0 komentářů :