-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Blog Archive

Facebook

neděle 6. října 2013

Gratin dauphinois - Gratinované brambory z Dauphiné



Jednoduché a krásné podzimní jídlo, nebo spíše příloha. Recept pochází z francouzského horského regionu Dauphiné. Snažila jsem se najít nějaký opravdu původní recept, jak na ně, to se mi nepovedlo, protože informace z různých zdrojů (i z poměrně důvěryhodných zdrojů) se poměrně hodně lišily. Proto jsem se přiklonila k této nejjednodušší a nejčistší verzi.Tak aby ty skvělé nové brambory ze zahrady vynikly, co nejlépe. Pekla jsme je v klasické rozevírací formě na dort A servírovala jako krásný bramborový dort. Formu nezapomeňte obalit zvenku alobalem, v případě, že netěsní dokonale, by se Vám mohlo stát, že v průběhu pečení šlehačka vyteče na dno trouby. A co si budeme vyprávět, tyhle formy většinou netěsní úplně dokonale.
Připravte si:
kilogram dobrých brambor
50 g másla
250 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu vymažeme trochou másla, zvenku ji dobře (zejména její hranu) obalíme alobalem. 
Brambory si očistíme a nakrájíme na co nejjemnější plátky - dobře to jde škrabkou na brambory(překvapivě:o), nebo třeba pomocí mandolíny, ale ostrým nožem to zvládnete také. Brambory začneme skládat do formy, každou vrstvu posolíme a lehce popepříme.V momentě, kdy už jsme zpracovali všechny brambory, přelijeme je smetanou a na povrch brambor naskládáme kousky másla.
Pečeme zhruba 45 - 55 minut, tak aby brambory byly na povrchu krásně křupavé a uvnitř úplně měkké.

Obměny receptu:
  • 2 stroužky česneku si nasekejte nadrobno a přidávejte ho mezi jednotlivé vrstvy brambor
  • povrch brambor zasypejte nějakým výrazným sýrem třeba Comté nebo Gruyére
  • ke smetaně přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  • 50 ml smetany nahraďte bílým vínem, nebo vývarem
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog