-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

středa 26. února 2014

Daring bakers challenge - únor 2014: Beautiful bread (aneb nádherný chléb, aneb skořicový šneci zamotaní zase jinak)



Únorová výzva daring bakers byla, co se týká do receptu poměrně jednoduchá, a šlo v ní spíše o hrání si s kynutým těstem a náplní. Prostě klasické kynuté těsto a skořicová náplň přesně, jak na mé oblíbené švýcarky, ovoněná navíc kardamonem a dozdobená zahuštěným slazeným mlékem. Hodně mi připomíná recept na tradiční švédské kandebullar (tedy skořicové šneky). Oproti původnímu receptu jsem ubrala trochu jak kondenzovaného mléka, tak cukru v náplni, tak pokud máte rádi sladké, nebojte se klidně přisladit.
Zamotání celého těsta nebylo vůbec pracné, krásně se s ním pracovalo, takže moje počáteční obavy, jak se s tím budu patlat a to těsto bude odmítat akceptovat mnou navržený tvar, se záhy rozplynuly.

Na těsto si připravte:
200ml teplého mléka
60g másla
50g cukru
1 vejce
1 balení sušeného droždí
půl lžičky soli
450g hladké mouky
půl lžičky drceného kardamonu

Na náplň:
50 g másla
3 lžíce skořice
3 lžíce cukru (pokud máte rádi sladké, použijte více dle vaší chuti, klidně dvakrát tolik)

Na pomazání:
40 ml mléka
lžíci cukru

Na dozdobení:
několik lžic salka (slazené zahuštěné mléko), dle svých chutí klidně pár lžic přidejte (v původním receptu je celá plechovka!)

Nejprve si vyšlehejte teplé mléko, s vejcem, cukrem a droždím. Do této směsi přidejte mouku promíchanou se solí a kardamonem. Dobře promíchejte, těsto je jen lehce lepivé a přiměřeně pružné.
Z těsta vytvořte kouli, kterou lehce pomažte olejem a nechte v teple nakynout asi do dvojnásobného objemu (cca hodina, dle teploty).

Těsto rozdělíme na čtyři části, každou vyválíme na lehce pomoučněné ploše na kruh o průměru cca 25 cm. První placku pomažeme máslem a posypeme rovnoměrně skořicí a cukrem, na ni položíme druhou a postup zopakujeme, pak ještě stejným způsobem pomažeme i třetí. Čtvrtou - horní - mažeme již jen máslem.

Rozpálíme troubu na maximum.

Celou placku rozdělíme na osm stejných trojúhelníků, poté každý v prostředku prořízneme.
Vrchol trojúhelníku (ten mířící ke středu) provlečeme vzniklým otvorem a vyskládáme zpět na pečící papír.
Poté konce každého trojúhelníku spojíme.


Povrch potřeme mlékem s cukrem a necháme ještě patnáct minut kynout.
Pečeme na maximum (250 stupňů) cca 5 minut a poté teplotu snížíme na 200 stupňů. Pečeme ještě 15 až 20 minut, dokud povrch nezezlátne.
Necháme pár minut vychladnout a poté pokapeme salkem dle chuti.



Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog