Ze zahrady do kuchyně

Ze zahrady do kuchyně...inspirativní vegetariánské recepty a skvělé jídlo.

Pečené placičky ze špagetové dýně



Co se špagetovou dýní? Myslím, že mnoho lidí špagetové dýni nepřišlo na chuť jen pro to, že ji nedokážou správně připravit. Dýně musí být měkká, ale ne rozvařená a ani ne příliš vodnatá. Zapomeňte na krájení na půl a její dlouhé pečení v troubě. Trik spočívá v tom, že dýni nakrájíte namísto podélně tak, že ji rozkrájíte svisle na kola o průměru asi tří až čtyř centimetrů a vydlabete semena.


Díky tomu, budete mít špagety dlouhatánské, dýně nebude tolik vodnatá a navíc se upeče opravdu rychle. Nejraději ji doma jíme jen tak na vidličku, někdy ji upravuji jako špagety (recept zde) nebo k ní přidám trochu sýra a smetany. Můžete ji také zapéci s další zeleninou, přidat do bramboráků a nebo z ní vytvořit malé placičky a upéci ji. Na tento recept jsem narazila na pinterestu a originál naleznete zde. Já jsem si ho časem přizpůsobila a peču si tyto placičky po svém takto:

1 špagetovou dýni
vejce
sýr dle chuti - používám gran moravii
strouhanka na zahuštění - stačí jen malinko
čerstvé bylinky (použila jsem dobromysl, moc dobrá je i čerstvá bazalka, nebo listová petržel)
sůl a pepř

Dýni nakrájíme kusy a upečeme, nebude to trvat více než dvacet minut.
Troubu si necháme zapnutou. Vidličkou vybereme všechny špagety, nasekáme je na kratší kousky a promícháme je s vejcem, polovinou sýra, solí, pepřem a vybranými zelenými bylinkami. Zahustíme trochou strouhanky, aby směs alespoň trochu držela pohromadě. Pomocí dvou lžiček vyrábíme nočky a ty položíme jeden vedle druhého na plech vyložený pečícím papírem. Každou placičku posypeme trochou sýra. Pečeme dozlatova - asi dvacet minut až půl hodiny.
Moc dobré je, když namísto sýra do každého kousku vtisknete půlku vlašského ořechu.

A skvělá k placičkám je třeba rajčatová salsa, nebo nějaký dobrý salát!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Adbox