-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

sobota 2. dubna 2016

Rozinková chala



Chala (hebrejskyחלה‎‎, v množném čísle חלות‎‎, chalot), nazývaná také barches, je speciální chléb, který pečou aškenázští a někteří sefardští Židé na šabatové a sváteční hostiny. Podle židovských tradic začíná šábesové a sváteční jídlo požehnáním nad dvěma bochníky chleba (ha-moci). Tyto „dva bochníky“ (hebrejsky: lechem mišne) jsou připomínkou, jak Židům, putujícím během exodu z Egypta padala z nebe mana. Mana nepadala během šabatu a svátků, avšak namísto toho den před šabatem a svátky spadla dvojitá porce.(zdroj: wikipedie). Pro mě je tento chléb skvělou alternativou sladkého pečiva k snídani, s trochou másla a domácím džemem je prostě nejlepší. V neděli si z něj na snídani vyrobíte skvělé francouzské tousty a pokud vám nějaký ještě zbude, udělejte z něj třeba žemlovku.
Díky dlouhé fermentaci těsta při nízké teplotě, získá chala na chuti.
Na dva kousky si připravte:
500g mouky
5 lžic medu
3 lžíce soli
2 lžičky sušeného droždí
3 žloutky
1 celé vejce
3 lžíce rostlinného oleje
100g rozinek

Nejprve si připravíme fermentované těsto z 180g mouky, 120g vody a 3/4 lžíce sušeného droždí a to tak, že všechny suroviny v míse promícháme a necháme dvacet minut odpočinout. 
Poté těsto prohněteme, a zabalíme do potravinářské folie a dáte na čtyřiadvacet hodin odpočinout do lednice.
Další den si ve velké míse smícháte zbylou mouku (320 g), těsto z lednice nakrájené na kousky, med, olej, zbytek sušených kvasnic, tři žloutky, tři lžíce vody a sůl. Těsto dobře propracujeme a pokud je třeba a těsto je příliš suché, můžeme přidat lžíci či dvě vody. Nakonec přidáme rozinky, trochu znovu prohněteme, tak aby se rozinky dostaly stejnoměrně do těsta. Z těsta vypracujeme kouli, kterou potřeme trochou oleje a dáme kynout na hodinu a půl. 
Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Z každé vyválíme asi 45 cm dlouhý váleček. Dva z nich přeložíme přes sebe a to tak, že vytvoří velké X. Válec, který leží vespod přeložíme přes horní a to tak že vezmeme oba jeho konce a spodní překlopíme nahoru a horní naopak dolu. Stejně to zopakujeme i s druhým válcem, konce poté zahneme pod vytvořený bochník. Stejně tak vytvoříme i druhou chalu. Pokud je můj popis nejasný, klidně si vytvořte z těsta šest válečků a z těch upleťte klasicky cop. Příště až budu péci, vyfotím postup, jak zatočit chalu ze dvou kousků.
Chalu dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. 
Necháme hodinu kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Chalu potřeme podruhé rozšlehaným vejcem a poté dáme do trouby. Pečeme cca 45 minut - hodinu. Průběžně zkoušíme propečenost těsta špejlí, pokud nám z těsta vyjde suchá, máme hotovo.
Chalu nechte po upečení vychladnout na mřížce alespoň hodinu, než se do ní zakrojíte.
QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

Follow @SunriseSunsetBlog