Salát rukola, mandle a granátové jablko

15:15 Nikola Zvonařová 1 Comments


Svěží granátové jablko je právě na vrcholu své sezóny. Můžeme je najít snad v každém větším obchodě s ovocem a zeleninou. Toto ovoce je plodem stromu granátovníku obecného, pod kterým je často v Bibli vyobrazována Eva s Adamem. No ono tohle jablko, se svou rudou vášnivou barvou a intenzivní chutí, je fakt o trochu hříšnější než třeba klasický Idared nebo Gala. Granátovým jablkem zvolil Paris Afroditu nejkrásnější ženou, granátové jablko nesmrtelnosti přinesl Herákles ze zahrady Hesperidek a Persefona se po ochutnání granátového jablka se musela každoročně vracet obrodit zemi.

Granátové jablko se pěstuje v celém středomoří, blízkém východě a dokonce je národním symbolem Ázerbajdžánu, stejně tak ho má třeba ve znaku i španělská Granada. 
Z granátového jablka se vyrábí proslavený sirup grenadina, dá se koupit šťáva, či jen výtažek z granátového jablka. Ale já si nejraději kupuji jen samotná jablka a jím je jen tak.
Poprvé, když jsme chtěla jablko ochutnat, tak jsem se snažila lžící jednotlivá semínka z jablka vydlabat. Plno práce a výsledkem bylo pár neporušených semen a hodně šťávy všude kolem mě (aby ne, když cca 77% jablka tvoří voda). Na tomto krátkém videu naleznete jednoduchý trik, jak dostat semínka z jablka bez práce.


Semínky granátového jablka můžete ozdobit tvarohový koláč. Nebo semínka použijte do salátu, či jimi ozdobte nějaký kořeněný jogurtový dip. Běžně se kombinuje s masem, jeho chuť báječně podtrhne pikantní jídla s nádechem orientu.
Vyzkoušejte ho třeba v tomto jednoduchém salátu:

 2 hrsti rukoly
hrst mandlí
půlka granátového jablka
lžička olivového oleje
sůl
špetka pepře

 Z granátového jablka vyndáme semínka. Zbylou šťávu z vylupování granátového jablka prošleháme s lžičkou olivového oleje, trochou soli a pepřem. Rukolu lehce promícháme se zálivkou. Přidáme mandle a semínka z granátového jablka.


Pokud jste hladoví, neváhejte si tento salát dát navíc ještě s quinoou, bulgurem, nebo jáhlami. Milovníci sýrů si mohou přidat camembert, či jiný sýr dle vlastní chuti.

1 komentář :

  1. Hmm to vypadá výborně! Určitě vyzkouším. Zvu tě i na můj web, něco z italské kuchyně:

    www.ilove-italy.cz

    OdpovědětVymazat