-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

pátek 2. ledna 2015

Salát rukola, mandle a granátové jablko



Svěží granátové jablko je právě na vrcholu své sezóny. Můžeme je najít snad v každém větším obchodě s ovocem a zeleninou. Toto ovoce je plodem stromu granátovníku obecného, pod kterým je často v Bibli vyobrazována Eva s Adamem. No ono tohle jablko, se svou rudou vášnivou barvou a intenzivní chutí, je fakt o trochu hříšnější než třeba klasický Idared nebo Gala. Granátovým jablkem zvolil Paris Afroditu nejkrásnější ženou, granátové jablko nesmrtelnosti přinesl Herákles ze zahrady Hesperidek a Persefona se po ochutnání granátového jablka se musela každoročně vracet obrodit zemi.

Granátové jablko se pěstuje v celém středomoří, blízkém východě a dokonce je národním symbolem Ázerbajdžánu, stejně tak ho má třeba ve znaku i španělská Granada. 
Z granátového jablka se vyrábí proslavený sirup grenadina, dá se koupit šťáva, či jen výtažek z granátového jablka. Ale já si nejraději kupuji jen samotná jablka a jím je jen tak.
Poprvé, když jsme chtěla jablko ochutnat, tak jsem se snažila lžící jednotlivá semínka z jablka vydlabat. Plno práce a výsledkem bylo pár neporušených semen a hodně šťávy všude kolem mě (aby ne, když cca 77% jablka tvoří voda). Na tomto krátkém videu naleznete jednoduchý trik, jak dostat semínka z jablka bez práce.


Semínky granátového jablka můžete ozdobit tvarohový koláč. Nebo semínka použijte do salátu, či jimi ozdobte nějaký kořeněný jogurtový dip. Běžně se kombinuje s masem, jeho chuť báječně podtrhne pikantní jídla s nádechem orientu.
Vyzkoušejte ho třeba v tomto jednoduchém salátu:

 2 hrsti rukoly
hrst mandlí
půlka granátového jablka
lžička olivového oleje
sůl
špetka pepře

 Z granátového jablka vyndáme semínka. Zbylou šťávu z vylupování granátového jablka prošleháme s lžičkou olivového oleje, trochou soli a pepřem. Rukolu lehce promícháme se zálivkou. Přidáme mandle a semínka z granátového jablka.


Pokud jste hladoví, neváhejte si tento salát dát navíc ještě s quinoou, bulgurem, nebo jáhlami. Milovníci sýrů si mohou přidat camembert, či jiný sýr dle vlastní chuti.
QuickEdit
Nikola Mrázová
1 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

1 komentář:

  1. Hmm to vypadá výborně! Určitě vyzkouším. Zvu tě i na můj web, něco z italské kuchyně:

    www.ilove-italy.cz

    OdpovědětVymazat

Follow @SunriseSunsetBlog