-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

úterý 27. května 2014

Lněné semínko



Lněné semínko je mi sympatické už jen proto, že je to taková česká „superpotravina“. V Čechách patří mezi tradiční potraviny. Lněné semínko obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin (omega3), obsahuje lignany, alfa linelonovou (omega 3) a linolovou kyselinu (omega 6), a je také skvělým zdrojem vlákniny.
 Dá se koupit ve zlaté nebo hnědé variantě. A jeho velkou výhodou je oproti jiným semínkům jeho cena, lněné semínko koupíte okolo 30 - 40 korun za půl kila.
Lněné semínko je nutné umět správně zpracovat. Protože pokud semínko nerozkoušete, či jinak nenarušíte jeho slupku, jsou v podstatě pro naše tělo nestravitelná.  Namleté semínko se ale rychle kazí, proto je třeba ho připravit vždy až těsně před konzumací, nebo z něj připravit tzv. sliz. Len totiž při kontaktu s vodou nabobtná a vytvoří sliz. Ten můžeme vytvořit buď formou nálevu (len pět minut povaříme a 15 minut necháme odstát), nebo lněné semínko zalejeme přes noc vodou (nebo třeba pomerančovým džusem, ráno rozmixujeme ponorným mixérem a vypijeme).
Lněným, semínkem můžete při pečení nahradit vejce a to tak, že 1 lžíci lněného semínka zalejeme 3 lžícemi horké vody, necháme nabobtnat a rozmixujeme ponorným mixérem.
Maximální doporučená dávka lněného semínka je cca 3 lžíce denně. Při konzumaci lněného semínka je třeba také dostatečně pít. Pokud s lněným semínkem začínáte, začněte od 1 lžičky denně.
Z lněného semínka se vyrábí lněný olej – lze ho zakoupit v prodejnách zdravé výživy, ale pozor- rychle ho spotřebujte a uchovávejte v lednici, protože rychle žlukne. Lžíci či dvě lněného oleje můžete přidat do ranní kaše, nebo do salátu.  Lněný olej nemusíte jen jíst, ale nebojte se s ním ještě po sprše – za mokra namazat. Doporučuji vyzkoušet zejména pro atopiky.
Jak lněné semínko, tak lněný olej se doporučuje konzumovat s potravinami bohatými na bílkoviny a síru (např: čerstvý sýr, tvaroh, jogurt, cibule, česnek a pažitka). Takže zkuste si udělat tvarohovou pomazánku s pomletým lněným semínkem, lněným olejem a jarní cibulkou.
Nikde jsem nenašla, v jakém zdravotním stavu, by nebyla konzumace lněného semínka nedoporučena. Naopak si myslím, že by ho měl do svého jídelníčku zařadit úplně každý. Zejména, pokud trpíte tzv. civilizačními chorobami.
Doporučuje se užívat, pokud trpíte:
·         zácpou, trávicími obtížemi
·         při vysokém tlaku
·         revmatismus
·         diabetus
·         vysoká psychická zátěž, únava
·         atopický ekzém, lupenka
·         při zánětlivých onemocněních
·         při nádorových onemocnění
·         v těhotenství,  při kojení (více zde).
Lněné semínko se také může přidávat domácím zvířatům – psům či koním. Tradičně se také dává krávám před telením.
Ve výjimečných případech se může spolu s užíváním lněného semínka vyskytnout nevolnost, zvracení či bolest břicha.
Informace čerpány z webu lneneseminko.cz, Bioabecedáře Hanky Zemanové a vlastních zkušeností.
Recepty s lněným semínkem naleznete zde.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog