-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

Featured Slider Styles

Display Grid Slider

Grid Slider Styles

Display Trending Posts

Display Author Bio

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Používá technologii služby Blogger.

Počet zobrazení stránky

Prohledat tento blog

Facebook

úterý 27. května 2014

Kukuřično-bramborové tortilly (bez lepku)



Tortilly patří k základům mexické kuchyně, často se plní nejrůznějšími směsi zeleniny, salsy a sýru. Musím říct, že mne tortilly chutnají i jen tak pomazané máslem a lehce posolené jako příloha takřka k jakémukoliv jídlu. Pokud Vám nějaké zbydou – udělejte si z nich domácí nachos.
Nejdůležitějším a zcela zásadním krokem k úspěchu je použití, co nejjemnější kukuřičné mouky – ideálně typ označovaný ve španělštině jako Masa Harina. Dobrým poznávacím znamením jemnosti kukuřičné mouky je prý i sytost barvy, čím žlutější, tím hruběji namletá. Jemnou kukuřičnou mouku jsem si přivezla z Portugalska. V Čechách se zkuste podívat do mexických speciálek, nebo do obchodů se zdravou výživou.
Kamarádka mne inspirovala svými kukuřično-bramborovanými tortillami, které chutnají stejně jako bramborové tyčinky. Brambora dodá kukuřici vláčnost, díky kukuřici můžete tortillu vyválet opravdu dotenka. Tortilly můžete na sucho péci na rozpálené pánvi, na kamnech nebo na plechu v troubě. Po upečení je potřete máslem. Teplé byly úplně nejlepší!
Na cca 12 tortill potřebujete:
2 hrnky kukuřičné mouky
1 ¼ hrnku horké vody
½ lžičky soli
1 větší bramboru – uvařenou doměkka
Mouku smícháme se solí, nastrouhanou bramborou. Do této směsi pomalu za stálého míchání přilíváme horkou vodu. Těsto potřebuje důkladně propracovat, dokud nepřestane lepit, ale nesmí se drolit. Protože množství vody i mouky je orientační, přidejte vodu či mouku, podle potřeby. Těsto nechte pod utěrkou alespoň hodinu odpočinout.
Poté vyválejte z těsta kuličky o velikosti golfového míčku, který ještě lehce obalíte v kukuřičné mouce a poté ho rozválejte, na co nejtenčí placku. Dobře Vám to půjde mezi dvěma pečícími papíry. Nejvíce se mi osvědčilo vytvořit takový vlastní lis, kdy jsem vložila pomoučněnou kuličku těsta mezi dva pečící papíry a pak ji pomocí misky s plochým dnem slisovala na tenkou placku.

Tortillu poté upečte na rozpálené pánvi – na sucho, na kamnech, či v troubě na plechu.


Všechny bezlepkové recepty naleznete zde.

Můj blog můžete sledovat také přes facebook nebo na google plus.
QuickEdit
Nikola Mrázová
0 Comments
Share This Post :

You Might Also Like

Žádné komentáře:

Okomentovat

Follow @SunriseSunsetBlog