Tarte tatin: banány a bourbon

9:18 Nikola Zvonařová 0 Comments


V posledních dvou měsících se v České republice zvýšila spotřeba banánů a já se zcela dobrovolně k tomuto přiznávám. Buďto do banánů něco přidávaj, ale poslední dva měsíce, jakmile nesním minimálně jeden banán denně, začínám trpět abstinečními příznaky. 
Tenhle recept jsem objevila v kuchařce the smitten kitchen cookbook a je to jednoduchý recept, který zvládnete připravit během půl hodinky.
Doporučuji horký konzumovat horký s vanilkovou zmrzlinou, ale pokud by vám zbyl kousek do dalšího dne, také není k zahození.
Na koláč v průměru 28 cm potřebujete:
1 balení listového těsta
cca 5 středních banánů
3 lžíce másla
90g třtinového cukru, čím tmavší, tím lepší
půl lžičky soli - používám hrubou himalájskou sůl
panáka bourbonu
vanilkovou zmrzlinu
  Připravte si pánev (mám s odjímatelnou rukovětí), nebo formu na koláč, kterou můžete použít jak na plotně, tak v troubě. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Máslo nechte rozpustit na mírném plameni a vmíchejte cukr a sůl, poté nechte tři minuty směs pracovat, dokud se nezbarví do zlatava. V ten moment rovnoměrně rozložte do pánve banány a další tři minuty nechte lehce probublávat, k banánům přidejte bourbon a počkejte zhruba dvě minuty, než se odpaří alkohol a směs zhoustne. Poté na banány rozprostřete těsto tak, aby vytvořilo pokličku a celý koláč přesuňte do trouby. Pečte dvacet minut dokud povrch nezezlátne.
Poté (a tady následuje vlastně ta nejnáročnější část receptu) koláč vyklopte vzhůru nohama, resp. vzhůru banány a klidně hned servírujte s vanilkovou zmrzlinou.
Máte rádi banány? Vyzkoušejte také recept na  šťastný banánový chléb.

0 komentářů :