Celerová remuláda

1:20 Nikola Zvonařová 0 Comments


Remuláda je studená omáčka, jejíž hlavní součástí je majonéza. Celerovou remuládu jsem objevila někdy v roce 2010 či 2011 v Apetitu. A od té doby jsem ji "adoptovala" a  s menšími úpravami za stálici kuchyně. Zkoušela jsem celer nastrouhat najemno, na hrubo, nakrájet julienne, či nahrubo. Musím říci, že ač julienne jsou nejpracnější, jsou zároveň i nejlepší.
Musím se přiznat, že si remuládu dělám z půlky celeru, což je tak přesně na velkou večeři pro dva, proto, čím více lidí chcete pohostit, tím více celeru i ostatních surovin použijte.

Na velkou mísu remulády potřebujeme:

půlka celeru - oloupaného, nakrájeného na julienne (nudličky o tlouštce cca sirky)
šťáva z půlky citronu
100 ml majonézy
2 kyselé okurky nakrájené nadrobno
2 žloutky
lžičku hořčice
sůl a pepř dle chuti
vlašské ořechy na ozdobu

Nakrájený celer pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědl. Žloutek smícháme s majonézou, a hořčicí, dobře promícháme s celerem a nadrobno nakrájenými okurkami.
Podle chuti můžeme ještě dosolit či dopepřit.
Na chléb dáme remuládu a ozdobíme vlašskými ořechy.

Někdy přidávám do remulády i čerstvé bylinky.

0 komentářů :